PINNA STATUS

PINNA STATUS

«Μελέτη του φαινομένου της μαζικής θνησιμότητας της Πίννας Pinna nobilis και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης του είδους στην Ελλάδα – PINNA STATUS»

Tο έργο PINNA STATUS αποσκοπεί στη συμπλήρωση της γνώσης τόσο για την τρέχουσα κατάσταση διατήρησης της Πίννας Pinna nobilis στην ελληνική επικράτεια, όσο και για την περαιτέρω διασαφήνιση των πτυχών του φαινομένου της μαζικής θνησιμότητας του είδους που θα βοηθήσουν στη χάραξη δράσεων αποκατάστασης. Περιλαμβάνει 4 κύριες δράσεις:

ΔΡΑΣΗ 1
Διερεύνηση της παράκτιας ζώνης για την παρουσία ανθεκτικών και θυλάκων ζωντανών ατόμων Πίννας, ειδικά σε: α) περιοχές που στο παρελθόν συντηρούσαν μεγάλους πληθυσμούς, β) περιοχές όπου πιθανολογείται πως θα μπορούσαν λόγω περιβαλλοντικών συνθηκών (π.χ. χαμηλής αλατότητας) να έχουν επιβιώσει και γ) περιοχές που έχουν προκύψει από αναφορές τρίτων (π.χ. ευαισθητοποιημένοι πολίτες, καταδυτικά κέντρα, περιβαλλοντικοί σύλλογοι, κ.λ.π.) σχετικά με την παρουσία ζωντανών ατόμων. Σε αυτές τις περιοχές θα γίνει συστηματική καταγραφή της πληθυσμιακής τους πυκνότητας ή/και της απόλυτης αφθονίας τους με χρήση οπτικών (μη-καταστρεπτικών) μεθόδων καταγραφής μέσω ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης, καθώς και συστηματικός έλεγχος της προσβολής τους από παράσιτα και άλλους παθογόνους οργανισμούς, με τη λήψη και την εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων από τους ιστούς επιλεγμένων ατόμων (μοριακές, ιστολογικές και μικροβιολογικές αναλύσεις).

ΔΡΑΣΗ 2
Διερεύνηση της παρουσίας και της επιβίωσης νεο-εγκατεστημένων νεαρών ατόμων (new recruits) Πίννας σε περιοχές που έχουν πληγεί μαζικά από το φαινόμενο της μαζικής θνησιμότητας με χρήση οπτικών (μη-καταστρεπτικών) μεθόδων καταγραφής μέσω ελεύθερης και αυτόνομης κατάδυσης. Επιπλέον, για τον έλεγχο της επιτυχούς ή μη αναπαραγωγής του είδους, σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές θα γίνει επιλεκτική τοποθέτηση ειδικά κατασκευασμένων συλλεκτών πελαγικών προνυμφών και περιοδική αξιολόγηση της απόδοσής τους.

ΔΡΑΣΗ 3
Διερεύνηση της παρουσίας των παθογόνων οργανισμών που προκαλούν το φαινόμενο της μαζικής θνησιμότητας της Πίννας στους ιστούς άλλων δίθυρων μαλακίων ή/και στα ιζήματα του πυθμένα, μιας και κάτι τέτοιο θα απέκλειε δράσεις μεταφύτευσης και θα μείωνε την πιθανότητα επιβίωσης των νεο-εγκατεστημένων ατόμων Πίννας.

ΔΡΑΣΗ 4
Διεθνής δικτύωση της ομάδας μελέτης με ερευνητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχες μελέτες σε άλλες χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία) για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς και συνεργασία με το γραφείο της IUCN Mediterranean και του DG Environment (European Commission) που ασχολούνται με το ζήτημα της μαζικής θνησιμότητας της Πίννας, για τη χάραξη ενιαίας μεσογειακής πολιτικής για τη διάσωση του είδους.

——————————————————————————————————————-
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Γιάννης Ίσσαρης
Φορέας Υλοποίησης: Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΙΩ/ΕΛΚΕΘΕ)
σε συνεργασία με τους ακόλουθους φορείς:
Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ/ΕΛΚΕΘΕ)

Συνολικός Προϋπολογισμός: 70.000 €
Διάρκεια Έργου: 14 μήνες
Ημερ. Έναρξης: 1/11/2020

Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο – Χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2020», Άξονας Προτεραιότητας «Δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας»